Zdravko Zvačko, kajakaš, stolnotenisač, trener ...
Sanjam Paraolimpijske igre
- Nadam se da ću uspjeti izboriti nastup na Paraolimpijskim igrama 2016. godine u Brazilu. Sanjam odlazak na to natjecanje. Na ovogodišnjoj Paraolimpijadi u Londonu će natjecanja u kajaku i kanuu za osobe s invaliditetom biti pokazni sport, a od sljedećih igara ulaze u redovni program i ogromna želja mi je odlazak na najveći svjetski skup sportaša - govori nam Zdravko Zvačko, 52-godišnji Brođanin, nekoliko minuta prije nego što će u kajaku zaveslati po Savi. Nedavno je nastupio na Europskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama, koje je održano na zagrebačkom Jarunu i u svojoj disciplini (kajak jednosjed, kategorija LTA, na 200 metara) osvojio je vrlo dobro peto mjesto. Kaže kako bi rezultat bio puno bolji da je na treninzima imao kvalitetan čamac (veslao je u posuđenom kajaku u kojeg je prvi put sjeo dva dana prije natjecanja), ali ni ovako nije nezadovoljan:
- Još važnije mi je što sam konačno prošao cijeli postupak međunarodne klasifikacije za određivanje stupnja invaliditeta. To su rigorozne kontrole koje provodi međunarodni tim stručnjaka, prvo mjere otpor ruke, noge, kralježnice, trupa ... pa vježbe savijanja ruku, nogu, nakon toga idemo na ergometar (uređaj za "veslanje na suhom"). Nakon stanke ide se na vodu, temeljita provjera u čamcu, a cijelo to vrijeme uz nadzor liječnika sve se snima i kamerom, tako da komisiji ništa ne može promaknuti. Na kraju svega dobio sam službeni dokument i sada mogu ići na natjecanja u parakajaku po cijelom svijetu.
Zdravko je u rodnom Bosanskom Brodu još kao desetogodišnji dječak počeo trenirati kajak, daleke 1970. godine nastupio je na svom prvom natjecanju. Ostvario je u tom sportu odlične rezultate, a kako je u klupskim prostorijama bio i stol za stolni tenis, u zimskim mjesecima bi prebacivao lopticu preko mrežice. Početkom Domovinskog rata uključuje se u obranu, više puta je ranjavan, u glavu, grudni koš, stomak, noge, ruke, leđa ... pa još i danas u tijelu ima tridesetak gelera! Mnogobrojnim operacijama sanirano mu je zdravstveno stanje, no kao posljedica svih nedaća stigao je zapletaj crijeva 2000. godine, kada je jedva preživio. Poslije oporavka bio je trener tenisača u kolicima, a nastavio se, također kao trener, baviti i stolnim tenisom u STK Obrtnička škola - Brod. Na poziv prijatelja Miroslava Lipovca pridružio se Kajak-kanu klubu Marsonia, pomagao im dok su još (zbog nemogućnosti održavanja natjecanja na Savi) bili domaćini regate na Petnji, a u čamac je ponovno sjeo 2009. godine.
- Imao sam "kratku" stanku. Prije toga posljednji put sam na kajakaškom natjecanju nastupio 1991. - govori Zdravko kroz smijeh. Nastupao je na državnim prvenstvima, natječući se sa zdravim kajakašima, a onda se, opet na Lipovčev poticaj, uključio u parakajak. Uz Miroslava Lipovca, potporu su mu pružili i matični KKK Marsonia, trener reprezentacije Vinko Mijočević te tajnik HKS-a Branko Lovrić.
Uz samog sportaša, veliku ulogu u svim kajakaškim natjecanjima ima i čamac. S obzirom na to da u cijelom veslačkom svijetu poredak u utrci često zna biti odlučen u stotinkama sekunde, vrsta, oblik, dimenzije i težina čamca mogu biti presudni. Zdravko Zvačko ističe kako se po međunarodnim propisima gabariti čamca moraju poštivati vrlo precizno: - Ne smije biti odstupanja ni za milimetar. Kad iz uobičajenog kajaka, namijenjenog zdravim sportašima, sjednem u onaj prilagođen kajakašima s invaliditetom, razlika je ogromna. Nadam se da ću uz potporu Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog kajakaškog saveza uspjeti doći do takvog čamca za treninge, čija se cijena kreće od 2.500 do 3 tisuće eura.
Na kraju razgovora ponovno se vraćamo na temu Paraolimpijskih igara, pa Zdravko zaključuje: - Nisam baš u "najperspektivnijim" godinama, što se pokazalo i na Europskom prvenstvu gdje je sljedeći najstariji sudionik utrke bio 20 godina mlađi od mene. Ali, ja ne sumnjam u sebe. Kod nas sportaša s invaliditetom zdravlje je još važnije nego kod zdravih ljudi, pa mi je samo to bitno. Ako bude zdravlja, znam da ću dati sve od sebe, a onda ni Brazil neće biti tako daleko kako se čini!