Na web stranici HSTS-a objavljeni su ždrijeb i satnica 1. Otvorenih turnira HSTS-a koji se predstojećeg vikenda igraju u Dugom Selu. Mogu se pogledati na donjem linku.
1. Otvoreni turnir HSTS-a - Trofej RENO VINEK, Dugo Selo, 01. i 02.09.2012. (ŽDRIJEB I SATNICA): http://www.hsts.hr/images/stories/PDF/0 ... ovinek.pdf Nažalost, dogodilo se nešto što nisam očekivao i što se nije smjelo dogoditi. Dario je dobro primijetio, ždrijeb je napravljen prema nultoj rang listi, bez bodova za 3. Kup grada Paga. Iako sam jučer imao kirvaj, uočio sam to i poslao prigovor na ždrijeb. Nazvao me je Alen Ivančin, predsjednik Natjecateljske komisije i čovjek koji administrira web stranicu HSTS-a, vodi i unosi sve podatke i rezultate s liga i turnira uključivo i bodovanje turnira i izradu rang lista. Objasnio mi zašto je to tako tj. zašto je do toga došlo. Točno je da se svaki turnir mora izbodovati prije slijedećeg i to je onda osnova za ždrijeb. Sada to nije učinjeno zato što delegat turnira nije Alenu dostavio rezultate s Paga, dostavio je samo dio (završnicu, bez skupina), a tako se nije moglo obaviti bodovanje. Navodno će rezultati biti dostavljeni danas (četvrtak), no, kasno jer je ždrijeb već napravljen.
Zbog toga su 4 naša igrača, u čiji smo nastup na Pagu uložili ne mala sredstva, a koji su postigli odlične rezultate, direktno oštećeni jer za ovaj turnir od toga neće imati sportske koristi. Postignutim su rezultatima trebali ostvariti značajan napredak na rang listi, a samim time imati i lakši ždrijeb odnosno lakši put do eventualnog sportskog uspjeha u Dugom Selu.
Josip Arbanas je trebao biti prvi na RL, ovako je drugi, a samim time i drugi nositelj u Dugom Selu što nije prevelika razlika jer se u oba slučaja s glavnim suparnikom Petrovićem ne može sresti prije finala pa je to podnošljivo. Najviše je oštećen Gavran koji je trebao skočiti za 30-ak mjesta i po mom je izračunu trebao biti 22. To bi mu u Dugom Selu donijelo status podnositelja 9. skupine i siguran prolaz u glavni turnir jer bi u grupi imao 2 igrača bez rankinga te 9. nositelja. Ovako je trećepostavljeni u skupini s 3 igrača i to u grupi s 1. nositeljem turnira što je puno teži ždrijeb. Kod juniora bi za Pag Filip Jurković i Josip Arbanas napredovali sigurno za najmanje 10 mjesta (nisam računao). I dalje bi bili podnositelji skupina kao što su i sada, ali u gornjoj skupini podnositelja tj. u donjem dijelu skupina što bi im za protivnike donijelo slabije (i lakše pobjedive) nositelje skupina koje lakše mogu dobiti i preuzeti njihov ždrijeb što znači i lakši put u glavnom turniru. "Profitirali" su oni koji nisu igrali na Pagu (Župan, Lovrić, Tomas) ili su igrali bez rezultata (Vukovarac) pa su zadržali svoj rejting iako bi pali u poretku da je Pag obračunat.
Također sam stavio i upit na činjenicu da se popis prijava i konačni ždrijeb razlikuju jer se (kao i za Pag) dogodilo da su neki igrači u ždrijebu, a nisu na popisu prijava. I to se događa za isti klub, konkretno se radi o Igei Željezničar. Ljudi iz toga kluba jednostavno zaborave prijaviti svoje igrače (isto se desilo i za Pag) i prijave ih tek kad vide popis igrača na web stranici HSTS-a tj. poslije roka za prijavu. Radi se o klubu koji npr. u TOP-12 ima 4 kadeta, 1 klinca i 1 juniora i zaboravi ih prijaviti ! Jako neozbiljno i neodgovorno. Iako u propozicijama piše do kad su prijave i da se poslije toga roka prijave više ne primaju, oni se naknadno ipak uvrštavaju u ždrijeb što znači da se time direktno krše propozicije i regularnost natjecanja. Ja sam mislio da propozicije jednako važe za sve i da se poštuju, ali izgleda da sam naivan. Nije mi namjera cmizdriti i cjepidlačiti zbog toga niti ću ove činjenice negdje potezati, ali neka se zna kako stvari funkcioniraju, kako se radi i tko kako radi. Ponekad mi se čini da je brodska liga rekreativaca ozbiljnija od HSTS-a.
Najteže mi pada što smo u ovoj neimaštini smogli snage i financija poslati dečke na Pag 3 dana, oni su uzvratili odličnim rezultatima, a sada za turnir s duplo većim koeficijentom neće imati sportske koristi (povoljniji ždrijeb). To mi je baš kao da su nam pljunuli u lice i rekli "ma ko vas h...". Ipak, na kraju se sve rješava za stolom i vjerujem da će naši dečki, bez obzira na ovu nepravdu, i u Dugom Selu odigrati odlično što im od srca i želim.